•  Prachovské skály
    hrad Valečov
  •  Prachovské skály
    Drábské světničky
  •  Hruboskalsko
    pískovec a borovice - Příhrazské skály
  •  Hrad Trosky
    Drábské světničky - Hrada
  • Hrad Kost
    Vyhlídka na Dneboh
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Český ráj - ubytování, výlety, kempy, dovolená

Turistický okruh zamířený do Drábských světniček je povinným cílem návštěvníků Českého ráje. Výchozí místa jsou v podstatě dvě a není lehké rozhodnout, které je vhodnější. Asi tradičnější je z parkoviště u restaurace Na krásné vyhlídce. Zaparkujete, pokocháte se úžasným výhledem a hurá do skal. Po cestě se můžete začít těšit na to, co bude následovat - malé ochutnávky v průběhu cesty dávají tušit, že toto je nezapomenutelná trasa Českého ráje. Přijdete ke skalní soutěsce Studený průchod, kde trasa prochází opravdu chladnou chodbou mezi skalami a vzápětí následují samotné Drábské světničky.
Druhé výchozí místo pro trasu na Drábské světničky je dole pod skalami - v Dnebohu - Kavčinách. Připravte se na ostré stoupání, ale vězte, že odměnou vám bude něco, co jste ještě neviděli - opilý les. Odtud ostře vzhůru na vrcholky skal.

Díky exponovanému umístění Drábských světniček na samém ochozu Příhrazských skal se zde otevírají impozantní výhledy. Pravda, je to skutečně výška, ale po hlubokém prodýchání to zvládne každý dospělý návštěvník. Dámy zaseknuté uprostřed žebříků, jako ve Slovenském ráji, se zde nekonají:-). U dětí doporučujeme samostatně cca od věku 12 let, nebo pod striktním dozorem rodičů na dosah ruky.

Celá trasa na Drábské světničky má časovou dotaci cca 2 hodiny. Vycházku si můžete prodloužit průzkumem zříceniny hradu Klamorna. Případně ti, kteří přišli z horního parkoviště, se mohou zajít podívat na opilý les.

Po návratu na parkoviště se v restauraci Na krásné vyhlídkce můžete občerstvit. Pivo, limo, nanuky a ti, kteří dostali hlad, mohou poobědvat. Výhled z restaurace a letní zahrádky je bezpříplatkový, a přitom zcela jedinečný. Posilněni na další expedici si pak můžete zvážit kam dále.

Nabízí se okruh Příhrazskými skalami, který lze doporučit spíše dospělým turistům. Je krásný, ale pro malé děti může být dlouhý a nudný. K doporučení  je krátká zastávka na vrch Mužský s nádherným výhledem do celých Čech. A rozhodně nelze opomenout unikátní skalní hrad Valečov s přilehlými zákoutími a světničkami. Vstup na hrad je zpoplatněný a návštěva stojí za to.

Tip: na hradě je jedna malá místnost s opravdu malinkatým okénkem. Jako jediné pouští do místnosti světlo. Nechte všechny příchozí usadit a následně si vybraná osoba sedne před okénko, čímž se rázem zatemní celá místnost - děti si to budou ještě dlouho pamatovat.

Drábské světničky, Příhrazské skály, Valečov, Mužský - fotogalerie

Hotely, penziony, apartmány

Booking.com